Sosyal Medya Stratejileri Nelerdir?

Sosyal Medya Stratejileri Nelerdir?

Sosyal ağlar, kurumsal iletişimin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Görevleri, müşterilerle doğrudan bir ilişki oluşturmak, marka bilinirliğini artırmak ve müşterileri web sitenize getirmektir. Bu nedenle sosyal medya stratejileri iyi bir şekilde bilinmeli ve uygulanmalıdır. 
Sosyal medyayı kullanıyorsanız; ne kadar ilgi çekici, eğlenceli ve faydalı olduklarını bilirsiniz. Sosyal medyanın satış rakamları üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Özellikle takipçi sayısı yüksek olan hesapların etkileşim oranları da bir hayli yüksek oluyor. Sayfanız yeni ise Instagram beğeni satın al ve takipçi satın al gibi olanaklar ile etkileşimi artırmanız da söz konusu olabiliyor. Buna ek olarak, sosyal medya hesaplarınızı profesyonel bir şekilde yönetmek için hazırlık, disiplinli çalışma ve çeşitli becerilere ihtiyacınız var. Peki, sosyal medya stratejileri neler?

Pazar Araştırması

Sosyal medyada temel amaç, hedefiniz doğrultusunda müşterilerinizle ilişkiler kurabilmenizdir. Bunu yapmanın en kolay yolu hedef kitlenizle gerçek bir şekilde bağlantı kurmaktan geçer. Sosyal medya, yeni müşteriler kazanmak ve onları elde tutmak için en iyi kanallardır. İnsanların yüzde 75’i sosyal medyanın etkisi ile ürünler satın almaktadır. Herhangi bir pazarlama stratejisinde sosyal medya etkili ve güçlü bir iletişim kanalıdır. Esasen, size müşterilerinizle etkileşim kurma ve başka hiçbir aracın yapamayacağı şekilde yeni müşteriler edinme fırsatı sağlar. Bu olanaklardan en iyi şekilde yararlanmak ise etkili bir pazar araştırması ile mümkündür.

Anketlerden Yararlanın

Sosyal medya stratejileri arasında bir diğeri de anketler. Bunlar, sosyal ağ stratejilerinin ilerlemesini sağlamanın en kolay yollarından biridir. Soru sormak, işinizin ve iletişim şeklinizin etkili bir şekilde yapılandırılıp yapılandırılmadığını değerlendirmek, kendiniz için belirlediğiniz hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı anlamanıza yardımcı olur. Müşterilerinizin görüşlerini öğrenmek için hem çevrimiçi hem de çevrimdışı anketlerden yararlanabilirsiniz.

Sosyal Sayfalarınızda Denetim

Sosyal medya stratejileri listesinde bir diğeri de sosyal ağlarda denetim uygulamaları oluyor. Hedeflerinizi anladıktan sonra, hedef kitlenizi incelemeniz ve alıcı kişiliklerinizin kimler olduğunu belirlemeniz gerekecek. Yeterli bir sosyal medya pazarlama stratejisi için ihtiyaçları ve istekleri belirlemeniz önemli. İhtiyaçları daha iyi anlamak için kitlenizi dikkatlice incelemeniz gerekiyor. Ayrıca bu noktada etkileşim de çok önemlidir. Etkileşimi artırmak ve daha geniş kullanıcılara hitap edebilmek adına en ucuz takipçi ve ucuz takipçi al gibi olanaklardan da yararlanabilirsiniz. 

Rakip Analizi

Rakip analizi de sosyal medya stratejileri arasında yer alıyor. İçerik oluşturmaya başlamadan önce mutlaka rakiplerinizi incelemelisiniz. Genellikle çok başarılı rakiplerin gönderilerine göz atarak, farklı bir bakış açısı elde edebilirsiniz. Bu noktada bilmelisiniz ki başkalarının fikirlerini direkt uygulamak etik değildir. Ancak onların sayfalarından, profillerinden ve gönderilerinden ilham alabilirsiniz. Rekabetin güçlü yönlerini analiz etmek ve orijinal içerik oluşturmak işinize yarayacaktır.

Hedeflerinizi Belirleyin

Hedefinizi tanımladıktan ve rakip analizini gerçekleştirdikten sonra nihai hedefinize odaklanabilirsiniz. Elde etmek istediğiniz sonuçlar hususunda net iseniz, başarılı olma ihtimalinizin yüzde 30 oranında daha fazla olduğunu bilmelisiniz. Bazı araştırmalara göre ise bu oran yüzde 40 şeklinde belirlenmiştir. Öncelikle hedeflerinizi küçük ve ulaşılabilir faaliyetlere bölmelisiniz. Hedefler açık ve kesin olmalıdır. Ölçülebilir hedefler belirleyerek amacınıza daha kolay bir şekilde erişmeniz söz konusu olabilecektir. 

Profilleri Optimize Edin

Sosyal medya stratejileri arasında önemli olan aşamalardan biri de şüphesiz ki profillerin optimize edilmesi. Her sosyal platformun kendine has özellikleri ve işlevleri var. Bu nedenle her kanal için bir strateji belirlemelisiniz. Her sosyal hesabın editoryal planını da buna göre şekillendirmeniz ve profillerinizi optimize etmeniz gerekiyor.